Vakbekwaamheid (code 95)

Vakbekwaamheid heeft de bedoeling om de bekwaamheid van de chauffeurs naar een hoger professioneel niveau te brengen. Dat gebeurt niet enkel via een examen voor de toegang tot het beroep (basiskwalificatie), maar tevens via permanente opleiding tijdens de uitoefening van het beroep (nascholing).

  1. Examen basiskwalificatie
    Een nieuwe kandidaat-chauffeur zal moeten slagen voor een examen basiskwalificatie, naast de gebruikelijke examens voor het behalen van het rijbewijs. Bestuurders die reeds in het vak zitten van voor september 2009, zijn vrijgesteld van het examen basiskwalificatie. De examens basiskwalificatie bestaan uit 3 theorie- en 3 praktijkexamens, die kunnen worden gecombineerd met de examens voor het behalen van het rijbewijs.

  2. Nascholing
    Niet enkel de nieuwe chauffeurs, maar ook de huidige bestuurders zullen zich permanent moeten bijscholen. De wetgever voorziet elk jaar een dag nascholing bij een daartoe erkend opleidingscentrum. Per gevolgde dag nascholing worden er 7 kredietpunten toegekend. Van zodra de bestuurder minstens 35 punten heeft behaald in de voorgaande vijf jaar, kan hij zijn vakbekwaamheid verlengen met vijf jaar.

Aarzel niet ons te contacteren voor een vrijblijvende prijsofferte.

Schuiven naar boven